Växa tillsammans med hästen på ridskola i Stockholm

20 december 2020
Lily Hansen

De som umgås med djur får ofta mycket ut av det som personer. Eftersom hästar, och andra djur, endast kan kommunicera utan ord så lär man sig att bli mer lyhörd för andras känslor och mående, såväl djur som människor. Man lär sig empati och omtanke samt hur det egna beteendet kan påverka andra starkt, både positivt och negativt. Det är också troligen därför som så många barn söker sig till ridskolor för att få njuta och lära sig av samspelet med de stora och kloka djuren.

 

Kärlek med försiktighet

Som elev på en ridskola i Stockholm får man lära sig hur man visar en häst god hänsyn och pålitlighet. Samtidigt får man aldrig glömma bort att det är ett stort djur som kan orsaka stor skada om man inte är respektfull och försiktig. Därför ska man alltid respektera de regler och riktlinjer som finns på ridskolan och även lyssna på dem som arbetar där.

Gör man det så kommer upplevelsen vara för livet och bli något som kan göra att man växer som person. För de som spenderar tid tillsammans med en häst vet att det är ett samspel som gör kropp och själ gott. Och man får även lära sig att inte vara rädd för att ta i när det kommer till rengöring av boxen eller omhändertagandet av hästen.

 

Lära för livet

För att kunna rida måste man ha en känsla för ordlös kommunikation med hästen, men även ha kroppsliga kvaliteter som styrka och balans. Det brukar kännas dagen efter en ridlektion om man inte ridit på länge eller om man gjort något nytt under lektionen. Träningsvärken kommer som ett brev på posten. Det gör att ridning är ett rejält träningspass, även om det ser ut som att man bara sitter still. Så man ska inte nedvärdera ridning som ett träningstillfälle.  

Fler nyheter