Med stor makt kommer stort ansvar

04 mars 2020
jonas_olsson

Att vara jägare är ett stort ansvar. Inte vem som helst får gå ut i skogen och jaga älg, hare, rådjur, vildsvin eller vilket djur det än är man är ute efter. Det krävs först och främst att man har tagit jägarexamen och genomfört ett teoretiskt prov och tre praktiska prov. Men att bära vapen är kanske det största ansvaret du någonsin kan ge en människa. Att inneha ett vapen innebär att man har makt att bestämma över liv eller död, någonting som vissa människor skulle anse att bara en allsmäktig Gud ska bestämma över. Och som farbror Ben sade till Peter Parker, Spindelmannen, innan han dog: ”Med stor makt kommer stort ansvar”.

 

Jakt i säsonger

Men har man tagit sig igenom alla examinationer och kan kalla sig jägare är det ändå inte fritt fram att gå på jakt efter alla djur i skogen. Det finns regler och lagar att förhålla sig till och det finns olika perioder när man får lov att jaga olika djur. Älg får till exempel jagas mellan september och januari medan vildsvin däremot kan jagas i princip hela året. Inte sällan har jägare sällskap av hundar när de är ute och jagar, både för att spåra upp djuret man jagar och för att identifiera det när det är upptäckt.

 

 

Rätt utrustning

Det är också viktigt att ha rätt vapen och rätt utrustning. Jakt inbegriper ju ofta långa dagar i skogen. Då viker man sig inte för lite regn eller kyla, utan det handlar istället om att förbereda sig för alla sorters väder. Mycket av jakten går helt enkelt åt att vänta och man sitter ofta still länge. Kläder efter väder är därför en klassisk fras att aktualisera. För inspiration kring vapen, ammunition, kläder och övrig utrustning kan du ta en titt på Östhammars jakthemsida: https://www.osthammarsjaktoskytte.se/

 

Fler nyheter